Jak jsem se rozhodl využívat energii Slunce

In: Fotovoltaika|Projekty

1 Feb 2012

Ke svým projektům se dostanu vždycky nějakou oklikou nebo díky neschopnosti udržet myšlenku, což se ve světě internetových prohlížečů stává docela často. Znáte to, něco vás zaujme, otevřete link, čtete – něco vás zaujalo, otevřete link … a najednou zjistíte, že jste v desáté úrovni zanoření, Inception hadr.

Něco podobného se mi stalo, když jsem hledal informace o úsporném modu platformy Arduino. Řadou asociací jsem dostal k Arduinu napájeném sluncem, fotovoltaickým článkům a k solárním elektrárnám.

Už od mala mě fascinoval ten kousek křemíku v kalkulačce, díky kterému to celé magicky fungovalo bez baterky. Fotovoltaický, někdy nazýván také solární, článek. Úžasný to vynález. Díky fotovoltaickému jevu, který mimochodem podrobně vysvětlil až Albert Einstein, fotovoltaický článek může převádět sluneční záření přímo na elektrický proud.

Stará Casio kalkulačka - zdroj pocketcalculatorshow.com

Bohužel, v nedávných letech vzhledem k mizerné práci Parlamentu, mediální manipulaci a lobbingu, dostal pojem fotovoltaika silně negativní nálepku. Laik si ihned asociuje velkopodnikatele, kteří zaberou pole a natahují ruce pro dotace a příspěvky, které platíme my, všichni ostatní odběratelé.

Problémy ale nastaly až poté, co v roce 2005 za vlády TyVíšKoho s vejcem na hlavě, schválil parlament Zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Pod legislativní zmetek se podepsali zástupci KSČM, KDU-ČSL, US-DEU a ČSSD a díky nesmyslně nastavému systému dotací spustili lavinu událostí, která nevyhnutelně vedla k dojení státních prostředků díky garancím výkupních cen.

No to jsem odbočil. Pro nezasvěcené to vyvolává dojem, fotovoltaika je zlá a špatná. Není.

Právě naopak. Fotovoltaika je geniální způsob získávání energie – čistý, tichý, bezúdržbový obnovitelný zdroj. A když se nad tím zamyslíme naprosto selským rozumem, je to základní zdroj energie planety už od jejího vzniku před 4 miliardami let. A další 4 miliardy let ještě bude. Co může být jistějšího, než že zítra vyjde opět Slunce?
Samozřejmě nesouhlasím s masivními elektrárnami na polích a s jakýmikoli dotacemi. Jsem pro střešní instalace a pro využití JINAK NEVYUŽITÝCH ploch. Jsem pro lokální spotřebu vyrobené energie.

Solární domy - zdroj ekobydleni.eu

Prostudoval jsem mnoho zdrojů o fotovoltaických článcích, ukládání energie a celé mě to začalo velmi zajímat. Opět asociace, tentokrát soběstačnost, decentralizace, diverzifikace zdrojů. Vždycky jsem tajně doufal ve svůj dům, který bude plně soběstačný a maximálně efektivní.


A tak vznikl nápad, že si zkusím vytvořit malý testovací solární systém.
V bytě.
V Praze. A s co nejnižšími prostředky. Ostatně jenom praxí se člověk něco skutečně naučí. A zcela jistě se to bude do budoucna hodit :)

3 Responses to Jak jsem se rozhodl využívat energii Slunce

Avatar

Malý fotovoltaický ostrovní systém – koncepce | Pavel Richter

Duben 19th, 2012 at 02:03

[…] jsem vysvětlil v minulém článku, rozhodl jsem se začít využívat energii slunce. Chamtivost ČEZu neustále zvyšuje ceny elekřiny a tak se bude hodit i snížení spotřeby […]

Avatar

Václav

Březen 22nd, 2013 at 13:17

díky za články. Ano, mám na to stejný názor. A nejsme sami, je nás mnohem víc. Víc než si myslíme. Podobně smýšlející lidi jsou všude kolem nás, sousedi, lidi v prodejnách, bankéři, obchodníci… Bohužel většina národa má strach “to” veřejně přiznat, natož tyto názory šířit. Každý z nás ví, že nás mocní okrádají a zotročují na úkor jejích chamtivosti (aktuálně třeba banky na Kypru, ČEZ v Bulharsku a to nejmenuju nic z Českozlodějska). Psychopati ve vládě, lobbisti nadnárodních korporací, egomaniaci bez špetky empatie, kteří jsou na vrcholu pyramidy, musí padnout a ta změna přijde jedině zespodu, z prostého lidu. Pojd’me přestat poslouchat ty nesmysly – Vypměme TV – Neposloucheme média a pojd’me už konečně začít žít! Svobodně žít

Avatar

Alessi

Srpen 26th, 2013 at 16:26

Také díky, je to super! A naprostý souhlas s Václavem. Je to tak a je to na nás! Nikdo to za nás neudělá, je to jen a jen v našich rukou. Přestat číst noviny, poslouchat rádio, čumět na bednu a začít používat vlastní rozum, řídit se pocity, to je dobrý začátek dlouhé cesty..

Comment Form

Autor

Od mala mě baví elektronika. Vystudoval jsem Softwarové inženýrství na ČVUT. Vypustil jsem sondu na hranici vesmíru. Miluju řízení. Zajímají mě fotobanky. Fascinuje mě dobývání vesmíru.

Photostream



czANSO



Bitcoin


Bitcoinman.cz - vše o Bitcoinu


Pokud se vám články líbí,
přispějte na adresu
1CXEUJUGFqV8zCwJq1nEv72iADjDKUJWyR
(jak používat Bitcoin?)
  • Martin: Zdravím Pavle, super článek, čtu to už asi po desáté, před pár dny jsem objednal sadu čl [...]
  • Pavel Richter: Dobrý den, výběr komponent a cenová kalkulace projektu je práce na pár hodin, jistě pochopít [...]
  • Vlastimil Habl: Dobrý den, chtěl bych dobíjet mrazák přes akumulátor, který by se dal také dobíjet ze s [...]
  • Pavel Richter: Barevné negativy jsem zatím nezkoušel. Žlutý nádech jsem eliminoval až v postprodukci pomocí [...]
  • Pavel Richter: Zdravím a omlouvám se za pozdní odpověď, ano modem byl napájen přímo z výstupu LOAD. Změ [...]

Svobodni.cz